Şimdi bize katılın!

Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevap gönderebilirsiniz daha fazlası için forumumuza kayıt olmalısınız. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz ve hızlıdır.

Şimdi kayıt ol!
  • 💙 Ağaçtan çıkan kibrit bile kül ediyor ağacı. Şaşırmayın insanın insana yaptığına.

Mavi

Co Admin
Katılım
15 Nis 2024
Mesajlar
61
Tepkime puanı
20
Puanları
8
Burcunuz
Kova
Takım
Trabzonspor

Hastalık Etkeni Olabilecek Böcekler ve Diğer Hayvanlar

Böcekler ve hastalık oluşturan diğer vektörler

Vektörler birçok hastalığın bulaşmasında çok önemli rol oynarlar. Vektörlerin çoğu kan emici haşarattır; bu böcekler enfekte olmuş bir canlının (hayvan ya da insan) kanını emerken hastalık yapan bir mikroorganizma da kaparlar ve daha sonra başka bir canlıdan kan emerken bu mikroorganizmayı o canlıya bulaştırırlar. Sinekler önemli hastalık taşıyıcı haşaratlardandır ve bazı hastalıklar kan emici sinekler yoluyla geçer. Buna ek olarak, kene ve bazı su salyangozları da hastalık döngüsü ve bulaşmasında rol alır.

Vektör vasıtasıyla geçen hastalıkların coğrafi dağılımı, vektörün ekolojik ihtiyaçlarına bağlıdır. Su, birçok vektör için kilit rol oynamaktadır. Bu yüzden, yağış miktarına bağlı olduğu için vektör yoluyla geçen hastalıklar mevsimliktir. Sıcaklık da, vektörlerin dağılımını yükseklik ve enlemle kısıtlayan kritik bir faktördür.

Zehirli bir yılan, akrep ya da örümcek tarafından zehirlenmek, derhal bakım gerektiren tıbbi bir acillik durumudur. Hasta mümkün olduğunca çabuk bir biçimde en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. İlk yardım tedbirleri; toksinin vücuda yayılmasını ve doku hasarını sınırlandırmak üzere, etkilenen uzvun atellerle birlikte sabit ancak sıkı olmayan bir şekilde bandajlanarak hareket ettirilmemesini gerektirir. Ancak ısırık çevresinde şişme ve doku hasarı mevcutsa bandajlama tavsiye edilmez. Diğer geleneksel ilk yardım yöntemleri (yarayı kesip emme, turnike ve komprese etme) zararlıdır ve kullanılmamalıdır.

Panzehir kullanma kararı sadece kalifiye bir tıp personeli tarafından alınabilir, ancak bu da bir sağlık kurumunda gerçekleşmelidir. Panzehir, sadece kendi özgüllük aralığındaki hayvan türleri tarafından ısırılan kişilerde kullanılmalıdır.

Önlemler

Zehirli yılanlar, akrepler ve örümceklerin bulunma olasılığına karşı bölgeden tavsiyeler edininiz.
Zehirli yılanlar, akrepler ve örümceklerin bulunabileceği arazilerde yalın ayak ya da açık terliklerle yürümeyiniz, bunun yerine bot veya kapalı ayakkabı ve pantolon tercih ediniz.
Elinizi yılanların, akreplerin ve örümceklerin saklanmış olabileceği yerlere sokmayınız.
Dışarıda bulunduğunuz gecelerde özellikle dikkatli olun.
Ayakkabılarınızı ve giysilerinizi giymeden önce, içlerine yılan, akrep veya örümcek girmiş olma ihtimaline karşı iyice inceleyiniz.
Su hayvanları
Yüzücüler ve dalıcılar da; murana, yılanbalığı, dikenli uyuşturan balığı, çarpan balığı, iskorpit, taş balığı, pirana, fok ve köpekbalığı gibi suda yaşayan hayvanlar tarafından ısırılabilmektedir. Ayrıca; deniz anası, ateş mercanları, deniz anemonları gibi cnidaria türleri ve ahtapot gibi suda yaşayan omurgasızlar tarafından da sokulmaya maruz kalabilirler. Tehlikeli su hayvanlarından gelen hasarlar aşağıdaki nedenler sonucu oluşur:

Yıkanırken veya sığ suda oynarken zehirli bir organizmanın yanından geçmek.
Dikenli uyuşturan balığı, çarpan balığı ve deniz kestanesine basmak.
Deniz-kıyı keşifleri sırasında zehirli organizmaları ellemek.
Su kenarında bulunurken veya yüzerken büyük hayvanların bölgesine girmek.
Yırtıcı hayvanların avlandığı sularda yüzmek.
Suda yaşayan tehlikeli canlıları engellemek veya kışkırtmak.

Önlemler

Bölgede tehlikeli su hayvanlarının bulunup bulunmadığına hakkında bilgi edininiz.
Yırtıcı hayvanların saldırmasına neden olacak kışkırtmalarda bulunmayınız.
Su kenarında ve kıyıya yakın yerlerde ayakkabı ile yürüyünüz.
Sudaki deniz anaları ve kumsaldaki ölü deniz analarına dokunmamaya gayret ediniz.
Timsah istilasında olan sularda yürümekten, yüzmekten, suyla oynamaktan yılın tüm zamanları dahil kaçınınız.
Zehirli bir hayvan tarafından sokulduktan ya da ısırıldıktan sonra tıbbi yardıma başvurunuz.

Tedavi

Suda yaşayan hayvanlar tarafından zehirlenme durumunda; tedavi, bir yara, delinme veya lokal bir cilt reaksiyonu (ör: kırmızı döküntü) olup olmama durumuna göre değişir. Dikenli balık tarafından delinen yerler, sıcak su içinde tutulur ve dikenler çıkarılır, bu işlemden sonra bu yerler dikkatlice temizlenir ve antibiyotik tedavisi uygulanır (taş balığı ise panzehir de kullanılır). Delik yerler bir ahtapot ya da deniz kestanesi tarafından oluşturulmuşsa; tedavi, ısıya maruz bırakma haricinde, temel olarak aynıdır.​
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
Mavi Em/pati 1 26

Benzer konular

Geri
Üst