Şimdi bize katılın!

Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevap gönderebilirsiniz daha fazlası için forumumuza kayıt olmalısınız. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz ve hızlıdır.

SignUp Now!
Katılım
14 Mar 2024
Mesajlar
2,075
Tepkime puanı
78
Puanları
48
Konum
Fizan
İlişki Durumunuz
Sizene
Burcunuz
Balık
Takım
Fenerbahçe
Ramazanda Ne Yemeli Ne Yememeli?


Ramazan
ayının yaz aylarına denk gelmesi beslenmeyi daha da önemli kılıyor.
Sağlıklı bir ramazan geçirebilmek için iftar ve sahurda dengeli bir şekilde beslenmek büyük bir önem arz etmekte.
Rahat bir şekilde oruç tutabilmek ve vücut dengesini koruyabilmek için uygulanması gereken adımlar:


  • Sık ve hafif öğünler hem sindirim sistemini yormayacaktır hem de metabolizmanın yavaşlamasını önleyecektir. Bu sayede günü daha rahat geçirmek mümkün olacaktır.
  • İftarda yemeğe bir çorba ile başlanmalı ve bir süre ara verildikten sonra çok ağır olmayan küçük öğünlerle devam edilmelidir.
  • Yemeklerin seçiminde çok yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Çiğ sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Yine süt ve süt ürünlerinin tüketimi hem dengeli beslenmek adına yararlı olacaktır hem de sıvı dengesini sağlamak açısından faydalı olacaktır.
  • Hem iftarda hem sahurda lifli besinlerin tüketilmesi tokluk süresini uzatacak ve barsaklarımızn rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Ramazan ayının vazgeçilmezi ramazan pidesi tüketimi mutlaka sınırlı tutulmalıdır. Pidenin besleyici değeri yumurta ve susam nedeniyle oldukça yüksektir. Zaman zaman kepek unlu yada tam buğday unlu gıdalara yer vermek sağlığımız için iyi olacaktır.
  • Tatlı tüketimi mutlaka ölçülü tutulmalıdır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir.
  • Yemeğin hemen üstüne kesinlikle şekerli çay, kahve yada bitki çayları tüketilmemelidir.
  • İftardan bir-iki saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüşlerhem ramazan ayında alınan kilolara çözüm olabilir hem de sindirim sistemimizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Sahur için mutlaka gece kalkılmalıdır. Acıkmadan yenilen sahur yemeği kilo problemi yaşamamıza neden olabilir. Ayrıca sahurda ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi besleyici değeri yüksek ve gün boyu tokluk sağlayacak besinlere yer verilmesi yararlı olacaktır. Sahurda kızartma ve hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durmak oldukça yararlı olacaktır.
  • Havaların sıcaklığı nedeniyle gerçekleşen aşırı terleme ile kaybedilen minerallerin yerine konulabilmesi açısından maden suyu tüketimi yararlı olabilir. Hem iftar sonrası hem de sahurda bol bol sıvı tüketilmelidir. Günlük yaşamda vücudumuz için gerekli 2 litre su tüketimi konusuna ramazan ayında özellikle dikkat etmek gerekir.
Ramazan ayında dengeli beslenmek ve sağlımızı korumak çok zor değil.Belirli küçük kuralları yaşamımıza yerleştirmek ile büyük problemlerin önüne geçilebilir. Ramazanda beslenme ile ilgili sorularınız için lütfen eczacınıza yada hekiminize danışınız.
İyi ve sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi dilerim
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst