Şimdi bize katılın!

Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevap gönderebilirsiniz daha fazlası için forumumuza kayıt olmalısınız. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz ve hızlıdır.

Şimdi kayıt ol!

Son mesajlar

  • 💙 Ağaçtan çıkan kibrit bile kül ediyor ağacı. Şaşırmayın insanın insana yaptığına.
Katılım
14 Mar 2024
Mesajlar
2,128
Tepkime puanı
97
Puanları
48
Konum
Fizan
İlişki Durumunuz
Evli
Burcunuz
Balık
Takım
Fenerbahçe

Çocuklar İçin Sofra Kültürünün Önemi


1711358818367.png


Sofra Kültürü ailenin bir arada bir sofrada yemek yemesinden, yemek saatlerine, sofradaki oturma düzenine, kabak, çatal, bıçak vs. tüm yemek araçlarının sofradaki dizilimine kadar bir çok olayı kapsayan bir kültürdür. Türk aile gelenek ve göreneklerinde çok önemli bir yer tutan sofra kültürü çocukların gelişimi açısından da önemli bir yer tutar.

Tüm ailenin bir arada yemek yemesi;
Bir çok ailenin yaptığı önemli bir hata çocukların sofraya alınmaması veya çocukların sofraya gelmek istememelerine izin verilmesidir. Anne ve babalar yemek konusunda problem yaşatan çocukları ile kendileri yemek yerken uğraşmaktan ziyade yemek sonrasında belki televizyon karşısında, belki camdan dışarıyı izlerken, yani çocuğun dikkati yemek dışında bir şey de yoğunlaşmış iken uğraşmayı tercih edebilirler. Çocuklar bu durumlarda sofradakinden daha iyi yemek yiyebilirler fakat bu durum kronikleşebilir ve senelerce bu şekilde yemek yedirmek zorunda kalabilirler.

Çocuklarında aileleri ile aynı masada yemek yemesi en başta onlara küçük de olsa bir topluluğun üyesi olduğunu benimsetecek ve özgüven gelişiminde katkıda bulunacaktır. Bu şekilde yemek saatleri düzene girecektir ve yemek yemenin bir zorunluluk olduğunu kabullenecektir. Düzene giren yemek saatleri sayesinde günün belli saatlerinde karnı acıkacak ve daha düzenli beslenmesi onun gelişimine pozitif bir katkı katacaktır.

Beraber yemek yemenin çocukların sevmediği yemekleri yemesine katkısı;
Çocuklar sevdikleri yemekleri yemede genelde fazla bir problem çıkarmazlar. Fakat sağlıklı beslenmeleri ve gelişimleri için bir çok farklı besini almak yemek zorundalardır. Aynı sofrada yemek yerken sevmedikleri o yemeklerin aslında başkaları tarafından yeniliyor olduğunu görmek çocuğa artı bir motivasyon katacak, herkes gibi o yemeği yemek zorunda olduğunu hissedecek ve belli bir zaman sonra inadından vazgeçerek sevmediği tatlardaki yemekleri de yemeye başlayacaktır.

Çocukların sofra düzenini ve yemek yemeyi öğrenmesi;
Küçük yaşlarda anne ve babaları tarafında yemek yedirilen çocuklar sofra görgü kurallarını öğrenmekte güçlük çekerler. Çocuklar aynı masada yemek yerken yemeği nasıl yemeleri gerektiğini de görerek öğrenirler. Çatal, bıçak, kaşık kullanmayı öğrenirler, sofrada yapması ve yapmaması gereken hareketleri görürler ve tüm bunlar ilerleyen yaşamlarında onlara ışık olur. Anne ve babalar da çocuklarının yanında sofrada yaptıkların çok dikkat etmelidirler. Bilinmelidir ki çocuklar dinleyerek değil daha çok görerek öğrenirler. Onlara nasıl yemek yenildiğini en iyi şekilde göstermeliyiz.

Aile toplumun en küçük ve en önemli birimidir;
Aile kavramının her geçen gün azaldığı günümüzde, çocuklara bir ailenin önemli bir bireyi olduklarını hatırlatmak önemlidir. Çocuklarımız şunu bilmelidir, biz bir aileyiz ve beraber hareket ederiz, biz beraber olduğumuzda çok daha güçlüyüz.​
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst