Şimdi bize katılın!

Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevap gönderebilirsiniz daha fazlası için forumumuza kayıt olmalısınız. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz ve hızlıdır.

Şimdi kayıt ol!
  • ❤❤❤Arar buluruz izini Bilirsin zır deliyiz biz Hem yazında hem kışında nerde olsan seninleyiz Bir oluruz yolunda Hadi bastır gönüller coşsun O kupalar sana helal Al gel de buralar bayram olsun.. GOLLLLL TÜRKİYE TÜRKİYE ❤️❤❤

HİÇ

Ene elheful Mahbubi
Katılım
18 Mar 2024
Mesajlar
1,008
Tepkime puanı
144
Puanları
63
Konum
Araf
İlişki Durumunuz
Sizene
Burcunuz
Kova
Takım
Galatasaray
Sinekli Bakkal - Halide Edib Adıvar



Sinekli Bakkal Özet

Rabia karakterinin babası Kız Tevfik (bu lakabı tiyatro, taklit vb. işlerle ilgilendiği için alır) ve annesi Emine, Rabia daha doğmadan ayrılır. Zaten Emine’nin, babası İmam Hacı İlhami efendiye karşı gelmesi büyük bir şaşkınlık yaratmıştır, bu iki zıt karakterin evliliğinin çok bile sürdüğü düşünülmektedir. Kız Tevfik sergilediği siyasi oyunlardan ve taklitlerindeki göndermelerden ayrıca da toplum ahlakına uygun olmadığı ileri sürülen davranışlarından dolayı sürgün edilmiştir. Rabia, dedesi ve annesinin yanında sürekli din eğitimi alarak, dini yollarla korkutularak büyümüştür. Ne çocuk ne genç kız olmuştur. Daha on bir yaşındayken mevlit ve camilerde mukabele okur. Zaptiye Nazırı Selim Paşa’nın karısı sanata ve eğlenceye pek düşkündür. Rabia’nın sesine de bayılır. Para karşılığı konağa gelmesi için imamdan izin alınır. Paraya olan düşkünlüğünden dolayı ve çevre edinecek olmanın merakından dolayı imam bu teklife çok mutlu olurken Emine ise oldukça tedirgindir. Rabia’nın sarayı girmesiyle yönetici sınıfının dünyası biz okura sunulur. Rabia ise ruhunun çekildiği o evin dışına çıkabilmesini sağlayan bu fırsattan çok memnundur. Sarayda musiki eğitimi alması için Mevlevi Şeyhi Vehbi Dede ile tanıştırılır.

Hıristiyan asıllı Peregrini isminde bir adamın piyano çalması da onu çok etkiler. Peregrini, İstanbul’a göç etmiş eski bir papazdır. Din ile tüm ilişiğini kesmiş kökleri konusunda kendini pek açmayan fakat iyi düzeyde Türkçe konuşan birisidir. Rabia ile aralarında epey yaş farkı vardır. En önemli engel de dindir tabi.

Bu saray günleri başka bir dünya olduğuna dair Rabia’nın gözünü açmıştır. Hatta saray görevlilerinden birinin yeğeni olan Bilal ile yakınlaşırlar. Bilal’ın dayısı ise yeğenini paşanın kızıyla evlendirmeyi kafasına koyduğundan bu birlikteliği uygun bulmaz. Rabia’yı da uygun bir dille uyarır. Bir aşk da başlamadan bitiverir.

Günlerden birinde Sinekli Bakkal’da bir hareket vardır. Tevfik geri dönmüştür. Bir şekilde Rabia ile tanışırlar ve kanları birbirine pek kaynar. Rabia, babasının eski arkadaşı cüce Rakım’a da amca der. Rabia yıllar sonra tanıdığı bu adamların yanında çok huzur bulur. Öyle ki saraydaki derslerinden kaçar ve vaktini dükkânda geçirir. Gerçek ortaya çıkınca Emine küplere biner. Paşa, Rabia’ya kimle yaşamak istediğini sorduğunda Rabia tereddütsüz babamla der. İmam Rabia üzerinden kazandığı gelirlerin yine kendisine verilmeye devam etmesi şartıyla Rabia’nın Tevfik ile yaşamasına razı olur. Emine ise Rabia’ya adeta düşman kesilir.

Tevfik, paşanın oğlu Hilmi ile anlaşıp ajanlık yaptığı sırada yakalanır ve tutuklanır. Tevfik siyasetten anlamaz ve bunu neden yaptığını bile bilmez fakat hatır gönül belasına bu işe karışmıştır. Ne kadar eziyete uğrasa da yanındakileri satmaz. Fakat durumun ortaya çıkmasıyla Tevfik ve Hilmi ile beraber herkes sürülür. Rabia babasından uzakta geçirdiği günlerde adeta bir ölü gibidir. Sinekli bakkalda artık şen kahkahalar ve şarkılar yoktur. Rabia’ya en büyük destek Rakım amcasından ve Çingene Pembe’den gelmektedir. Bir de kalbini aşkıyla kasıp kavuran Peregriniye kavuşma umudu onu ayakta tutar. Peregrini’yi unutma kararı aldığı bir zamanda Peregrini, Rabia’ya ilanı aşk eder. Rabia’nın iki şartı vardır: 1. Peregrini Müslüman olacak ve adı Osman olacak. 2. Sinekli bakkalda yaşamaya devam edecekler. Peregrini bu şartları kabul eder. Evlenip mutlu bir hayat sürerler. Bir de bebekleri olur.

İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla sürülenler halk kahramanı olarak geri döner. Tevfik de onlardan biridir.

Halide Edip Adıvar’ın eseri olan roman II. Abdülhamit Dönemini ele almaktadır. Bu dönemde İstanbul’un bir mahallesindeki karakterler yaşam ve yaşayışları konu edilmiştir. Sinekli Bakkal isimli eserin konu ve karakter bakımından oldukça zengin olduğu ve dönemin toplumsal yaşamının içerisindeki neredeyse tüm unsurları gözden kaçırmadığını söylemek mümkündür. Doğu-Batı ikilemi, dönemin gelenek ve görenekleri, siyasi çatışmalar, farklı din ve milletlerden kişilerin toplumsal yaşamdaki yeri, din önderleri, Hacivat-Karagöz’e toplumda verilen estetik değer ve Genç Türklerin düşünce-davranışları gibi daha birçok konuya değinilmiştir.



-Alıntıdır-
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst