Şimdi bize katılın!

Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevap gönderebilirsiniz daha fazlası için forumumuza kayıt olmalısınız. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz ve hızlıdır.

Şimdi kayıt ol!
  • Çok nankör tanıdım hiç biri kedi değildi...

Adele

Sevimli Cadı
Katılım
15 Nis 2024
Mesajlar
22
Tepkime puanı
16
Puanları
3
İlişki Durumunuz
Bekar
Burcunuz
Akrep
Takım
Galatasaray
Ramazan ayında böbrek hastaları nasıl oruç tutabilir ?

Böbrek ve idrar yollarında ürolojik rahatsızlığı bulunan kişilerin, yaz sıcaklarına denk gelen ramazan ayında oruç tutarken diğer kişilerden daha dikkatli olmaları gerekiyor. Yeterli miktarda sıvı alınarak, rutin sağlık kontrolleri yapılarak geçen bir ramazan ayı, ürolojik açıdan sorunsuz günleri de beraberinde getiriyor. Yaza denk gelen ramazan ayında oruç tutarken, sıvı kaybının diğer dönemlere göre çok daha fazla olacağından, bu duruma özellikle dikkat etmek gerektiğini belirten Emsey Hospital’dan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Recai Gürbüz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.



Böbrek taşı olanlar, üroloji uzmanı kontrolünde oruç tutabilir

Susuz kalma, böbrekteki veya idrar yollarındaki taşın büyüklüğüne, bulunduğu yere ve böbrekte yapmış olduğu değişikliklere de bağlı olarak böbreğe zarar verebiliyor. Ancak, üroloji uzmanının denetiminde, yeterli miktarda sıvı alımına dikkat ederek böbrek taşı olanların da oruç tutabileceğini belirten Emsey Hospital’dan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Recai Gürbüz, görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor: “Böbrek veya idrar yollarında taşı olanlar oruç tutamaz diye bir genelleme yapmak doğru değildir. Ancak, bu hastaların oruç tutulabilmesi için; taş oluşumunu tetikleyen idrarın konsantre olmaması, bazı minerallerin kristalize olmaması açısından yaklaşık 3 litre olan günlük sıvı ihtiyacını karşılamaları gerekir. Bu sıvı ihtiyacı, su olarak ya da meyve, sebze gibi sulu gıdalarla karşılanabilir. Sıcak yaz aylarında ve dolayısıyla da terlemenin fazla olduğu durumlarda, en az 1litre ilave sıvı alınması faydalıdır. Böbrek taşı olan hastalar oruç tutmadan önce, üroloji uzmanı tarafından mutlaka muayene edilmelidir.”

Oruç sona erdikten sonra içilen bol su sayesinde böbrekler zarar görmüyor

Yaz aylarında yeterli sıvı alımını ihmal ederek oruç tutan, açık havada uzun süre ve yoğun çalışması gereken kişilerin ciddi sıvı kayıplarından dolayı böbrekleri zarar görme riski taşıyor. Ürolojik açıdan bir sorunu bulunmayan böbrekler, oruç tutmaktan zarar görmüyor. Uzun süre kalınan susuzluk sonrası bol su alımı sayesinde, böbrekler sorunsuzca işlevlerini sürdürmeye devam ediyor.

Oruç tutarken kimler daha dikkatli olmalı?

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Recai Gürbüz, oruç tutarken dikkatli olması gereken hastalarla ilgili görüşlerini şu sözlerle aktarıyor: “Yakın zamanda kolon, prostat ve benzeri riskli kanser ameliyatı geçirmiş olan hastalar durumlarıyla da bağlantılı olarak, oruçlarını uzman bir hekim kontrolünde tutmalıdır. Söz konusu hastalar, kanser ile mücadeleyi tamamlamışsa ve böbrekleri sağlamsa, doktorunun tavsiyesine göre oruç tutabilir. Yine benzer şekilde mesane taşı, prostat büyümesi olan hastalar ve varikosel hastaları da üroloji uzmanı kontrolünde rahatlıkla oruçlarını tutabilir. Kabızlık sorunu olanlar ise; ramazanda ve diğer zamanlarda posalı yiyecek, zeytinyağlı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir.”
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst