Şimdi bize katılın!

Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevap gönderebilirsiniz daha fazlası için forumumuza kayıt olmalısınız. Kayıt işlemi tamamen ücretsiz ve hızlıdır.

Şimdi kayıt ol!
  • Saygıyı yaşımdan büyük olana değil, başı başımdan ağır olana gösteririm. Karakterinizin haketmediği saygıyı yaşınızdan beklemeyin.

Mavi

Co Admin
Katılım
15 Nis 2024
Mesajlar
518
Tepkime puanı
21
Puanları
18
Burcunuz
Kova
Takım
Trabzonspor

Bilgi Sistemleri Altında Yer Alan Bilgi İşleme Süreçleri Nelerdir?


Bilgi sistemleri altında yer alan bilgi işleme süreçleri Nelerdir diyenler için bilginin ana kaynağından çıkıp kullanıcıların yararlanacağı hale gelene kadar geçirdiği süreç bilgi işleme süreçleri olarak adlandırılır. Bilginin ilk kaynaktan toplanması, işlenerek düzenlenmesi, depolanması, kullanıcılara sunulması için iletilmesi ve hizmete sunulması şeklinde ilerleyen bir bütün halindeki süreçtir.

Bilginin geçirdiği bu süreçte yararlanılan bütün teknolojiler, bilginin işlenmesi için kullanılan cihazlar bilgi teknolojisi olarak adlandırılır. Bilgi sistemleri ise bilgi teknolojilerinden çok daha kapsamlı bir kavramdır. Sadece teknolojileri değil bu süreçteki bütün elementleri kapsar. Bilginin işlenmesi için gereken personeller dahil her şey bu sürecin parçasıdır.

Bilgi sistemleri altında yer alan bilgi işleme süreçleri

Bilgi İşleme Aşamaları​

Bilgi sistemleri altında yer alan bilgi işleme süreçleri aşama aşama ilerleyen bir bütündür. Süreç şu aşamalardan oluşur:

1. Toplama​

Bilgi işlemenin ilk aşaması bilgiyi kaynağından toplamaktır. Örneğin bir analiz yapılması için ilk olarak veriler toplanır ve kaydedilir. Bilgi toplama için bilgisayar, kamera, mikrofon, okuyucular gibi çeşitli ekipmanlar kullanılır. Böylece objektif bir şekilde bilgi toplanacaktır. Diğer seçenek ise anket gibi manüel yollardan bilginin toplanmasıdır.


2. Düzenleme​

İkinci aşama toplanan bilgilerin belirli standartlara göre düzenlenmesidir. Verilerde bir değişiklik yapılmaz sadece tüm veriler aynı standartlara göre sıralanır. Bilgiler belirli programlar kullanılarak aynı formata sokulabilir. Örneğin Excel tablosu oluşturulabilir, animasyon programları ile veriler düzenlenebilir.

3. Analiz​

Elde edilen verilerin belirli bir kritere göre analiz edilmesidir. Hangi verilerin kullanılacağı belirlenir. Belirlenen kritere göre sıralanır. Veriler karşılaştırılarak gerekli analizler yapılır. Veriler eğer çok fazlaysa bu analiz bilgisayar, program ya da uygulamalar yoluyla hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Üstelik hata yapma şansı olmadığı için daha güvenilir sonuçlar ortaya koyacaktır.

4. Kaydetme ve Geri Çağırma​

Bilgi işleme süreci kaydetme ile devam eder. Toplanan bilgiler bilgisayar, çevrimiçi sistemler ya da USB gibi herhangi bir depolama sistemine kaydedilir. Kaydedilen bilgiler gerekli olduğunda buralardan geri çağrılarak kullanılır. İstenilirse bu veriler kaydedildikleri yerden başka ortamlara da taşınabilecektir.

5. İşleme​

Verilerde değişiklik olması halinde işleme ile bu değişiklikler veri tabanına işlenir. Değişiklikler sayesinde veriler her zaman doğru ve güncel olacaktır.

6. Aktarma ve Alma​

Verinin bilgi sistemleri arasında ya da sistem içinde aktarılmasıdır. Aktarımdır verilerin alındığı yer göndericidir. Aktarımın yapıldığı araç ortamdır. Verilerin kaydedildiği yeni yer ise alıcıdır. Bu 3 unsur sayesinde aktarım yapılacaktır.

7. Gösterim​

Bilgi sistemleri altında yer alan bilgi işleme süreçleri son aşaması gösterimdir. Bilgilerin kullanıcılara sunulduğu aşamadır. Bilgi işleme süreci tamamlanır ve bilgi kullanıma hazır hale getirilir. Bilginin sunulacağı yol oldukça çeşitli olabilir. Sesli, görüntülü ya da yazılı yayınlar buna bir örnektir. Herhangi bir çıktı birimi ile alınan bilgi somutlaşır ve gösterime hazırlanır. Bu aşama aslında bilgi işleme sürecinin meyvelerinin alındığı kısımdır. Bilgiler gerekli kaynağa ulaşmıştır ve verimli olacağı yerdedir.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst